![](/media/lib/143/n-otyly-c3b4d492976cea39a187540d72ee4afb.jpg)
Odkryli, czemu u otyłych wydziela się za mało hormonów sytości
30 sierpnia 2017, 09:41U pacjentów z otyłością olbrzymią wydziela się za mało hamujących uczucie głodu hormonów sytości, co może prowadzić do dalszego rozwoju otyłości. Dzieje się tak, bo w błonie śluzowej górnych odcinków przewodu pokarmowego występuje za mało komórek enteroendokrynnych, które je uwalniają. Okazuje się, że można to jednak naprawić za pomocą operacji bariatrycznej.
![](/media/lib/87/n-1205830514_364609-8ea23fb5c9129bd91040f281ebd60115.jpeg)
Białko POU6F2 reguluje grubość rogówki, a tym samym ryzyko jaskry
26 stycznia 2018, 11:14Warianty genu kodującego pewne białko wpływają na grubość rogówki, a tym samym na ryzyko jaskry.
![© NASA](/media/lib/106/n-1182505614_450926-212403c12d644451e77ebdc9aec8a6ae.jpeg)
Zbadają fenomen księżycowego "kataru siennego"
6 lipca 2018, 05:19Naukowcy planują badania, które wyjaśnią dziwną chorobę występującą u wszystkich osób przebywających na Księżycu. Harrison Schmitt, Amerykanin, który jako 12. stanął na Srebrnym Globie, nazwał ją księżycowym "katarem siennym". Objawy, takie jak kichanie i zatkany nos, utrzymują się czasem przez kilka dni.
![](/media/lib/328/n-tp63-8e82d1d17db1b2123ca0cb02033be824.jpg)
Uzależnienie nowotworu trzustki od proteiny może pozwolić na jego leczenie
14 listopada 2018, 11:18Nowe badania wykazały, że najbardziej śmiertelne z nowotworów trzustki mają poważną słabość. Jest nią uzależnienie od pewnego genu i produkowanej przeń niego proteiny. To daje nadzieję na opracowanie metod skutecznej walki z takimi nowotworami.
![](/media/lib/338/n-glodowka-515267d1b55909e9b51f60233339bd31.jpg)
Post wzmaga metabolizm i pomaga odwrócić pewne skutki starzenia
1 lutego 2019, 12:26Post może pomóc schudnąć. Nowe badania sugerują, że nasila także aktywność metaboliczną, generuje przeciwutleniacze i pomaga odwrócić pewne skutki starzenia. Japońscy naukowcy zidentyfikowali 30 nierozpoznanych wcześniej substancji, których ilość rośnie w czasie głodówki i wskazali na szereg prozdrowotnych zjawisk, jakie się z tym wiążą.
![](/media/lib/351/n-neurogeneza-dcdd5269fe030e0dada10c49cfd75728.jpg)
Nowe neurony powstają w mózgu nawet w 10. dekadzie życia
27 maja 2019, 11:04Nowe neurony powstają w mózgach do 10. dekady życia. Dotyczy to również osób z chorobą Alzheimera (ChA).
![](/media/lib/323/n-cukrzyca-a6f37af8d5f57ec31945b3d2897b26b6.jpg)
Pewien kanał wapniowy odgrywa kluczową rolę w rozwoju cukrzycy
27 grudnia 2019, 12:00Naukowcy z Karolinska Institutet odkryli diabetogenną rolę pewnego kanału wapniowego w komórkach beta wysp Langerhansa. Wg nich, jego zablokowanie może być nową strategią leczenia cukrzycy.
![](/media/lib/403/n-obrazek1-c26a1cb413d53e6c9683f8d634182264.jpg)
Japonia: 6-dniowy noworodek jako 1. na świecie poddany unikatowemu zabiegowi
21 maja 2020, 12:51Lekarze z Japonii przeszczepili 6-dniowemu noworodkowi komórki wątroby (hepatocyty) uzyskane z zarodkowych komórek macierzystych (od ang. ES cells for HyperAmmonemia, HAES). Wprowadzono je do żyły wrotnej. Pacjent urodził się z wrodzoną chorobą cyklu mocznikowego.
![](/media/lib/458/n-kwantowymikroskop1-9b5a80cda78926c1a3ccc6e34d74fd43.jpg)
Mikroskop ze splątaniem kwantowym pokazuje to, co było niewidoczne
10 czerwca 2021, 10:44Na australijskim University of Queensland powstał pierwszy mikroskop wykorzystujący efekt splątania kwantowego, który przewyższa obecnie dostępne mikroskopy. Pozwala on dostrzec niewidoczne dotychczas struktury biologiczne. Mikroskop będzie niezwykle przydatny w biotechnologii, a wykorzystane przezeń techniki mogą znaleźć szereg zastosowań od nawigacji po obrazowanie medyczne.
![](/media/lib/510/n-whisky-034a2cdc1adeff1350e4c546444cec5f.jpg)
Jak tanio i wydajnie uzyskać zapach whisky? Zadba o to doktorant z Wrocławia
8 lipca 2022, 10:59W Szkole Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu trwają intensywne prace nad... zapachem whisky. A właściwie nad otrzymywaniem związków zapachowych takich jak whisky lakton, aerangis lakton i piperonal. Whisky lakton występuje naturalnie w dębie, a po raz pierwszy odkryto go w alkoholach dojrzewających w dębowych beczkach, jak whisky czy koniak